Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Με βήμα σημειωτόν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Προβληματισμός για διεθνή ανάπτυξη, αλλά και την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. Η διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου και η στάση της Ισπανίας.

Νευρικότητα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,24% στις 7.263 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,44% στις 3.398 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,3% στις 5.812 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,2% στις 7.750 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,01% στις 5.376 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,02% στις 15.632 μονάδες.

«Αυτή η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δεν θα είναι πολύ καλή, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε παρά πολύ. Νομίζω πως οι απογοητεύσεις θα είναι περιορισμένες σε κάποιο βαθμό επειδή το κόστος εργασίας μειώνεται και οι προσδοκίες επίσης» εξηγεί ο Graham Bishop της Exane BNP Paribas και συμπλήρωσε: «νομίζουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές».

Με τους ιθύνοντες της διεθνούς νομισματικής πολιτικής να είναι συγκεντρωμένοι στο Τόκιο στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ανησυχίες για την διεθνή αναπτυξιακή πορεία επανέρχονται στο προσκήνιο. Η Christine Lagarde με συνέντευξή της στο BBC δήλωσε ότι η διεθνής ανάπτυξη δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί η ανεργία τονίζοντας ότι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η κρίση στην ευρωζώνη και η κατάστασηστις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι φαίνεται πως διαφωνούν και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωκρίσης, με το ΔΝΤ να ζητά χαλάρωση της λιτότητας και το Βερολίνο να διαφωνεί. Το μείζον θέμα είναι πλέον τι θα πράξει η Ισπανία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως "δεν δέχεται πιέσεις προς καμία κατεύθυνση" και ουσιαστικά προανήγγειλε υποβάθμιση των στόχων για το έλλειμμα.

Νωρίτερα, και οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν πιέσεις με το δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείσει στο -0,15%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v