Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι αρχικές ζημίες εκμηδενίστηκαν και οι περισσότεροι δείκτες γύρισαν σε θετικό πρόσημο. Πρωταγωνιστής το λιανικό εμπόριο. Άλμα για Burberry Group και Carrefour. Διστακτικά κέρδη στα futures της Wall.

Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται ότι ξεπέρασαν το αρχικό σοκ από την υποβάθμιση της Ισπανίας σχετικά γρήγορα. Οι ζημίες για τους περισσότερους δείκτες έχουν εκμηδενιστεί και τα ταμπλό είναι ως επί το πλείστον πράσινα με κινητήριο δύναμη την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων κυρίως στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,73% στις 7.257 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,66 % στις 3.387 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,62% στις 5.812 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,22% στις 7.651 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 0,4% στις 5.331 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,42% στις 15.504 μονάδες.

Διστακτικά κέρδη στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η S&P, πάντως, υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας μόλις μία κατηγορία πριν από το επίπεδο junk, διατηρώντας παράλληλα αρνητικό outlook. Αρκετοί αναλυτές πάντως, επισημαίνουν πως αυτή ήταν μία κινήσει σε γενικές γραμμές αναμενόμενη και προεξολημένη.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, η εικόνα δείχνει θετική. Η μετοχή της Burberry Group καταγράφει άλμα 8,5% καθώς ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους. Επίσης, η γαλλική Carrefour ενισχύεται κατά 4,5%, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου δείχνουν βελτίωση της θέσης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στη Λατινική Αμερική.

Στην αλλαγή του κλίματος, συνέβαλε και έκθεση της Citigroup η οποία αναβάθμισε τη σύσταση για τη Wall και προέβλεψε παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι μέχρι τα τέλη του 2013. Οι αναλυτές της Citi επικαλούνται τις "επιθετικές" κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World Index θα ενισχυθεί κατά 9% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v