Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό με πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Προβληματισμός για την οικονομία και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η προσοχή στραμμένη στο Eurogroup. Πτωτικά τα futures της Wall.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στο σημερινό Eurogroup αλλά και στα νέα οικονομικά μεγέθη που δημιουργούν νέα σενάρια για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,42% στις 7.293 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,23% στις 3.414 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,73% στις 5.828 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,96% στις 7.878 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,78% στις 5.345 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,75% στις 15.600 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Banco Santander υποχωρεί κατά 1,2%, η HSBC Holdings κατά 0,7% και η Barclays κατά 1,7%.

Πτωτικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την Κίνα, προειδοποιώντας ότι η επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα είναι πιο βαθιά και θα διαρκέσει περισσότερο από όσο εκτιμούν οι αναλυτές.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2009, στο 7,8% έναντι 8,1% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο 8,2%. Ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, παράλληλα, είχε θέσει ως στόχο του τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά απασχόλησης. Κατά συνέπεια, τα νέα αυτά στοιχεία ενδεχομένως να αλλάζουν τα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές, πάντως, στρέφουν την προσοχή τους και στο σημερινό Eurogroup όπου το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα. Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και επίσημο αίτημα προσφυγής της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v