Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο στους δείκτες. Νέο καμπανάκι από το ΔΝΤ για απομόχλευση 2,8 τρισ. στις τράπεζες της ευρωζώνης. Δυσοίωνες προβλέψεις για εταιρικά αποτελέσματα. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χτυπάει αλλεπάλληλα καμπανάκια για την ευρωζώνη και τη νευρικότητα να εντείνεται καθώς ξεκινά περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν οριακές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,33% στις 7.210 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,34% στις 3.371 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,15% στις 5.801 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,59% στις 7.700 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,12% στις 5.355 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,36% στις 15.448 μονάδες.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη διεθνή οικονομία, επισημαίνοντας τα προβλήματα στην ευρωζώνη, την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία. Σήμερα, το ΔΝΤ με έκθεσή του εκτιμά ότι στη διαδικασία απομόχλευσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ξεφορτωθούν στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,8 τρισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η νευρικότητα εντείνεται καθώς ξεκίνησε η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Bang & Olufsen υποχωρεί κατά 4,4% καθώς η δανέζικη εταιρεία πολυτελών οπτικοακουστικών συστημάτων ανακοίνωσε διεύρυνση ζημιών προ φόρων. Επίσης, η Thomson Reuters εκτιμά ότι τα κέρδη των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον παν-ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 θα μειωθούν κατά 2,9% κατά μέσο όρο ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στη Wall η περίοδος αποτελεσμάτων τριμήνου ανεπισήμως ξεκίνησε με την Alcoa η οποία δήλωσε ότι κατέγραψε καθαρές ζημίες το τρίτο τρίμηνο, μειώνοντας παράλληλα τις προβλέψεις της για τη διεθνή ζήτηση αλουμινίου. Έτσι ασκήθηκαν πιέσεις στον ευρύτερο μεταλλευτικό κλάδο.

Στον τεχνολογικό κλάδο, πιέσεις ασκούνται από την πτώση της Intel κατά 2,7% στη Wall, που προκλήθηκε από μπαράζ υποβαθμίσεων για την εταιρεία από διαφόρους αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v