Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ευρεία άνοδος από τα χαμηλά 3 εβδομάδων. Πρωταγωνιστούν τράπεζες και μεταλλευτικές. Η θετική έκπληξη από τον ΡMI μεταποίησης και η ανακούφιση από τα ισπανικά stress test. Θετικό πρόσημο στα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές από τα χαμηλά τριών εβδομάδων και με αφορμή τη, μικρή έστω, θετική έκπληξη από τα στοιχεία ΡΜΙ για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 1,28% στις 7.308 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,51% στις 3.405 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,91% στις 5.794 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,85% στις 7.774 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,18% στις 5.193 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,54% στις 15.328 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανόδου με πρωταγωνιστή την Credit Agricole της οποίας η μετοχή καταγράφει άλμα 3% καθώς φαίνεται πως ολοκληρώνεται το σήριαλ για το μέλλον της Emporiki μετά τις συζητήσεις με την Alpha Bank. Ανοδικά κινούνται και άλλες μετοχές τραπεζών, όπως η Deutsche Bank που καταγράφει κέρδη 1,9% και η Commerzbank που ενισχύεται κατά 1,4%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και ο μεταλλευτικός κλάδος. Η μετοχή της Xstrata ενισχύεται κατά 1,3% καθώς το διοικητικό συμβούλιό της έδωσε το πράσινο φως για την αναθεωρημένη προσφορά της Glencore. Ανοδικά κινείται ο ευρύτερος μεταλλευτικός κλάδος με την BHP Billiton να ενισχύεται κατά 0.6% και την Anglo American κατά 1.2%.

Τα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης άλλωστε, αποδεικνύονται οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 46,1 από 45,1 τον
προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακά μικρότερη ανάκαμψη στο 46.

Οι επενδυτές φαίνεται πως αναθάρρησαν και από τα αποτελέσματα των stress test για τις ισπανικές τράπεζες. Η νευρικότητα πάντως, παραμένει καθώς τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι αναμένεται αναθεώρηση της Moody's για την ισπανική οικονομία χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε επίπεδο junk.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v