Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονες ισπανικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Οι φόβοι ότι τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες δεν αρκούν και το νέο κρεσέντο στην ισπανική κρίση με το yield να ξεπερνά το 6%, προκαλούν έντονες πιέσεις στις ευρωαγορές. "Βουτιά" στις τράπεζες.

Οι φόβοι ότι τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, δεν επαρκούν, που πίεσαν χαμηλότερα τόσο το χθεσινό κλείσιμο στο αμερικανικό χρηματιστήριο όσο και τις σημερινές συνεδριάσεις στην Ασία, ασκούν πιέσεις και στις ευρωαγορές.

Καθώς οι επενδυτές «συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα ενέσεων ρευστότητας από της κεντρικές τράπεζες δεν θα διορθώσουν καθόλου τα διαρθρωτικά θέματα,» όπως τονίζουν αναλυτές, οι βασικοί δείκτες κινούνται με αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την χθεσινή άνοδο.

Η νέα κλιμάκωση στην ισπανική κρίση, καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις για την καθυστέρηση της απόδοσης των κεφαλαίων για τραπεζική βοήθεια, επιτείνει τις πιέσεις στις ευρωαγορές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,16% στις 5.792 μονάδες, ο DAX κινείται 1,56% χαμηλότερα στις 7.309 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 2,02% στις 3.443 μονάδες. Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ υποχωρεί πάνω από 3%.

Τα yields στα 10ετή ισπανικά ομόλογα ξεπέρασαν και πάλι το 6% δημιουργώντας προβληματισμό στους επενδυτές.

Την χρηματιστηριακή πτώση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια, Charles Plosser, ότι ο τρίτος κύκλος παροχής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα καταφέρει να τονώσει την ανάπτυξη.

Πάντως τα futures προοιωνίζοναι "ψύχραιμο" άνοιγμα για την Wall Street, με ελαφρές μόνο πιέσεις στους δείκτες.

Εντονες είναι οι πιέσεις στους κλαδους εμπορευμάτων και ενέργειας, με την BHP Billiton να υποχωρεί 1,7% και την Anglo American 2,1% μετά την ανακοίνωση του σχεδιου μείωσης της παραγωγής άνθρακα.

Μεγάλες είναι οι πτώσεις και στις τραπεζικές μετοχές, με την ισπανική Banco Santander 1,8% χαμηλότερα, την γερμανική Deutsche Bank 1,75% χαμηλότερα, και τις γαλλικές Credit Agricole και Societe Generale 6% και 5% χαμηλότερα αντιστοίχως.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν αισθητά χαμηλότερα, με πτώση έως 2% για την αγορά του Τόκιο, καθώς εκατοντάδες ιαπωνικές εταιρίες διαπραγματεύθηκαν σήμερα χωρίς μέρισμα.

Ο σύνθετος δείκτης τιμών στην Σαγκάη διολίσθησε κάτω από το επίπεδο στήριξης των 2.000 μονάδων και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v