Η τεχνολογία πιέζει τις ευρωαγορές (update)

Πιέσεις ασκεί στις ευρωαγορές η πτωτική αντίδραση του τεχνολογικού κλάδου στις προειδοποιήσεις κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ότι η κερδοφορία τους θα είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πιέζονται σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την προειδοποίηση κορυφαίων αμερικανικών εταιριών όπως η EBay και η Qualcomm ότι η κερδοφορία τους θα είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, η οποία ωθεί σε σημαντικές απώλειες τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,57% στις 4.791 μονάδες και ο DAX 0,95% στις 4.205 μονάδες. Ο δείκτης CAC στο Παρίσι κατγράφει απώλειες της τάξης του 0,73% στις 3.840 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στον τεχνολογικό κλάδο καταγράφει η Nokia (-3,6%) και ακολουθούν η Ericsson (-2,9%) και η Philips (-1,5%).

Με πτώση 1,6% αντιδρά η μετοχή της Novartis στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις.

H LVMH υποχωρεί 2,4% καθώς η ανακοίνωση αύξησης λειτουργικών κερδών 10% στο 2004 δεν ικανοποίησε την αγορά.

Διορθωτική άνοδο μετά την αισθητή πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση προοιωνίζονται για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές.

Η συνεδρίαση έχει έντονο επιχειρηματικό και μακροοικονομικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένονται αποτελέσματα από τη Citigroup, τη Ford Motor και την AT&T μεταξύ άλλων, ενώ θα ανακοινωθεί και ο σύνθετος δείκτης οικονομικού κλίματος.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο εν λόγω δείκτης που προδιαγράφει την πορεία της οικονομίας στους ερχόμενους τρεις με έξι μήνες, προβλέπεται να δείξει άνοδο 0,2%.

Τον Νοέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί 0,2% μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες πτώσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v