Πιέσεις σε ευρωαγορές -Βουτιά 3% για Ισπανία

Κάθετη πτώση σε Μαδρίτη και Μιλάνο. Στο κόκκινο τα επισφαλή δάνεια της Ισπανίας. Γερμανικό "όχι" για στήριξη από την ΕΚΤ. Βουτιά 7% για Iberdrola. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Έντονες πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, με τη Μαδρίτη να καταγράφει βουτιά σχεδόν 3% και το Μιλάνο 2%. Μετά τα ισχυρά κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, επανέρχεται η νευρικότητα, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προειδοποιεί ότι τα επισφαλή δάνεια έχουν χτυπήσει κόκκινο, ενώ η Bundesbank επιμένει ότι δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να στηρίξει τη Μαδρίτη.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,54% στις 6.764 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,17% στις 3.254 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,15% στις 5.758 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 2,88% στις 7.162 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,43% στις 5.214 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FSTE MIB σημειώνει απώλειες 2% στις 14.641 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εταιρείες κοινής ωφέλειας που υποχωρούν κατά 1,3%. Βουτιά 7,4% καταγράφει η μετοχή της ισπανικής Iberdrola , αφού ένας από τους μετόχους της, η κατασκευαστική ACS, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πώληση του μεριδίου του.
Πτωτικά κινείται και ο κλάδος βασικών πόρων (1,3% υποχωρεί ο κλαδικός δείκτης). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της BHP Billiton καταγράφει πτώση 1,6% μετά τα τριμηνιαία στοιχεία παραγωγής.

Γενικότερα, πάντως, το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας περί ενίσχυσης των επισφαλών δανείων στα 143 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο 18 ετών. Η είδηση ενέτεινε τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, όπου η μετοχή της Banco Santander υποχωρεί 2,6%.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann σε συνέντευξή του στο Reuters επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί τρίτο πρόγραμμα LTRO από την ΕΚΤ και πως δεν είναι μέλημα της ΕΚΤ να στηρίξει την Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v