Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική άνοδος στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές, με πρωτοπόρο τον τραπεζικό κλάδο. Καταιγιστικές εξελίξεις, μπαράζ επαφών και ελπίδες για τη δεύτερη σύνοδο της Τετάρτης. Κέρδη και στα futures των δεικτών της Wall Street.

Επιφυλακτική άνοδο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωτοστατούν, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων και μπαράζ επαφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,62%, στις 5.790 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,44%, στις 3.097 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,69%, στις 5.421μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,05%, στις 8.698 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,06%, στις 5.915 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,17%, στις 15.862 μονάδες.

Θετικό πρόσημο σημειώνουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η είδηση για νέα σύνοδο κορυφής την Τετάρτη είναι σημαντική εξέλιξη καθώς μέχρι πρότινος αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (και κυρίως Γερμανοί) απέκλειαν το ενδεχόμενο συμφωνίας στη σύνοδο της Κυριακής. Παράλληλα, η κοινή ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την προετοιμασία ευρείας λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος.

Είναι σαφές ότι ακόμη υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, κυρίως ως προς τη μόχλευση του EFSF αλλά και το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο εκπρόσωπος της κ. Angela Merkel, όμως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα είναι αποφασιστική.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανόδου και ο σχετικός κλαδικός δείκτης του STOXX Europe 600 ενισχύεται σε ποσοστό 1,4%. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των ιταλικών τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Unicredit καταγράφει κέρδη 5,1% και της Intesa SanPaolo 3,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v