Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές καθώς γίνεται εμφανές ότι στο παρά πέντε της συνόδου κορυφής ο γαλλογερμανικός άξονας παραμένει διχασμένος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική, αλλά άκαρπη συνάντηση των Μέρκελ - Σαρκοζί, που δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,65%, στις 5.815 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,63%, στις 3.106 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,55%, στις 5.366 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,38%, στις 8.727 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 1,04%, στις 5.913 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,84%, στις 15.995 μονάδες.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 1,5%.

Τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι βασικό σημείο τριβής μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ο τρόπος επέκτασης της ισχύος του EFSF. Το Παρίσι ζητά το ταμείο να πάρει τραπεζική άδεια ώστε να μπορεί να δανειστεί απευθείας από την ΕΚΤ, ενώ το Βερολίνο (και η ΕΚΤ) επιμένει στο «ασφαλιστικό» σχήμα όπου το EFSF εγγυάται αποδόσεις ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v