Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασανσέρ οι ευρωπαϊκές αγορές

Σταθεροποιητικά έως υψηλότερα κινούνται πλέον οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις πρωινές "βουτιές" καθώς αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed. Άνοδος 1% στο Παρίσι, κέρδη για πετρέλαιο, χρυσό.    

Ήπια πτωτικά ή και θετικά διαμορφώνονται το μεσημέρι τα πρόσημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις πρωινές "βουτιές", καθώς οι επενδυτές ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και περιμένουν την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed. 

Η έντονη μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των σημερινών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, που ξεκίνησαν με αρνητικά πρόσημα, στον απόηχο της δραματικής πτώσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Οι απώλειες κλιμακώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά τα εύρωστα θετικά πρόσημα στη Wall και η επιμονή της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υποστηρίζουν το μεσημέρι ευνοϊκή αντιστροφή του κλίματος.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,47%, στις 5.045 μονάδες, ο DAX υποχωρεί οριακά 0,09%, στις 5.918 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 1,1%, στις 3.158 μονάδες.

Πορεία ανάκαμψης ακολουθεί και το πετρέλαιο, με άνοδο 0,6% κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Το πρωί επικράτησε εικόνα διάλυσης, με το γερμανικό χρηματιστήριο να οδηγεί την πτώση και πρωταγωνιστές τον ενεργειακό αλλά και τον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε έως και 7%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έως και 4,3%. Αρνητικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε αισθητά, αλλά το μεσημέρι έγραφε ήπια θετικά πρόσημα, ενώ ο ο πορτογαλικός PSI έγραψε απώλειες έως 4,13%.

Τα σενάρια για double dip της αμερικανικής οικονομίας στρέφουν τους επενδυτές στην "ασφάλεια" του χρυσού, ο οποίος καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ (στα 1.771 δολ. η ουγκιά).

Αντίστοιχη κάμψη καταγράφηκε και στις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου: η μετοχή της ΒΡ υποχωρεί 6,6% και της Royal Dutch Shell 4%. Πτωτικά κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Royal Bank of Scotland υποχώρησε 10% και της Barclays 6%.

Σταθεροποιητικά, πάντως, κινείται η αγορά ομολόγων καθώς traders αλλά και ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει για δεύτερη μέρα αγοράζοντας κρατικούς τίτλους της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η προσοχή και οι ελπίδες των επενδυτών στρέφονται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της Fed και στο αν θα βρει νέα όπλα στη φαρέτρα της για να στηρίξει την οικονομία και τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v