Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Εν αναμονή των αποφάσεων για την Ιρλανδία από το Eurogroup, αλλά και καθώς η Κίνα εξαπολύει επίθεση κατά του πληθωρισμού, οι ευρωαγορές καταγράφουν ισχυρές πιέσεις.Στο επίκεντρο τράπεζες και μεταλλευτικές.

Εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων για την Ιρλανδία από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και καθώς η Κίνα εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση κατά των πληθωριστικών πιέσεων, οι ευρωαγορές καταγράφουν ισχυρές πιέσεις με τον μεταλλευτικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,79% στις 6736 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,46% στις 3807 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,54% στις 5730 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,24% στις 10220 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,11% στις 7817 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,15% στις 20749 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν τόσο τα αποτελέσματα της Wall Mart όσο και τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ. Αμφιβολίες εκφράζονται επίσης και για την επιτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις στελεχών της περί περιορισμένου αντίκτυπου στην οικονομία.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε νέα ελεύθερη πτώση 4%, καθώς τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Πεκίνου ξεκινά ολομέτωπη επίθεση κατά του πληθωρισμού επιβάλλοντας μεταξύ άλλων πλαφόν στις τιμές των τροφίμων. Σε αυτό το μήκος κύματος, η κεντρική τράπεζα της Κορέας προχώρησε σήμερα στην δεύτερη αύξηση επιτοκίων φέτος κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%.

Όπως προαναφέρθηκε, στις ευρωπαϊκές αγορές ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος συνεπεία και της διόρθωσης που καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων, αλλά και οι τράπεζες με τον Stoxx 600 European Banking Index να υποχωρεί κατά 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v