Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές, με στήριξη από τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τις συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ψύχραιμη αντίδραση των επενδυτών στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται η Ιρλανδία.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με την στήριξη των μακροοικονομικών μεγεθών και καθώς οι επενδυτές αντιδρούν με ψυχραιμία στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Δουβλίνου να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Έτσι, ενώ σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση με απώλειες, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,3% στις 6754 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,27% στις 3841 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 5800 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου το κλίμα είναι πιο θετικό, καθώς και οι αγορές ομολόγων της αποκαλούμενης περιφέρειας της ευρωζώνης, κινούνται σταθεροποιητικά. Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,42% στις 10271 μονάδες, ο πορτογαλικός PSΙ καταγράφει άνοδο 0,51% στις 7800 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,11% στις 20851 μονάδες.

Όπως αναφέρουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση του Δουβλίνου αντιστέκεται στις πιέσεις από το Βερολίνο και την ΕΚΤ για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Δημοσίευμα της Irish Independent πάντως, αποκαλύπτει ότι η ιρλανδική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο αναζήτησης στήριξης, αλλά για τον τραπεζικό κλάδο και όχι για τον δημόσιο τομέα. Κατά τις εκτιμήσεις της Barclays Capital, η Ιρλανδία ενδέχεται να χρειαστεί κεφάλαια 80 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, η προσοχή των αγορών εστιάστηκε στην απροσδόκητη ενίσχυση του εμπορικού πλεονάσματος στην ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο.

Ο μεταλλευτικός κλάδος, που νωρίτερα δεχόταν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ανακάμπτει με τον Stoxx Europe 600 Basic Resources να καταγράφει άνοδο 0,3%.

Από τα θέματα που έχουν επικρατήσει κατά την σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι η αποκάλυψη της ύπαρξης διαπραγματεύσεων συγχώνευσης μεταξύ της γερμανικής εταιρείας φορτηγών ΜΑΝ και της σουηδικής Scania. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών κινούνται ανοδικά, ενώ ειδικότερα η μετοχή της ΜΑΝ καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 7%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v