Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Πιέσεις στις ευρωαγορές, μετά την νέα ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, τις εντεινόμενες ανησυχίες για την Ιρλανδία αλλά και τις αμφισβητήσεις που εκφράζονται για την ποσοτική χαλάρωση της Fed

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την νέα ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ιρλανδική τραπεζική κρίση αλλά και τις δηλώσεις στελεχών της Fed που υποστηρίζουν πως η επίδραση της έντονα αμφιλεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,56% στις 6752 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,08% στις 3822 μονάδες και ο βρετανικός FTSE100 υποχωρεί κατά 0,84% στις 5771 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,24% στις 10221 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,26% στις 7802 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,77% στις 20832 μονάδες.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε νέα ελεύθερη πτώση 4%, καθώς τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Πεκίνου ξεκινά ολομέτωπη επίθεση κατά του πληθωρισμού επιβάλλοντας μεταξύ άλλων πλαφόν στις τιμές των τροφίμων. Οι επενδυτές, ανησυχούν ότι οι κινεζικές αρχές προχωρούν σε περιοριστικά μέτρα για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την ίδια ώρα που επικρατούν έντονες αμφιβολίες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ, με στελέχη της ίδιας της Fed να προειδοποιούν για μέτρα επίδραση στην οικονομία.

Εν μέσω αυτής της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ασκήσουν σήμερα έντονες πιέσεις στην Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία να παρουσιάσουν σχέδιο αντιμετώπισης των δανείων τους, εφόσον αποφασίσουν να μην ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος φυσικών πόρων δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις κατά την σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, την έρευνα του οικονομικού ινσιτούτου ZEW, αλλά και την βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ που ενδεχομένως να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v