Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα νευρικότητας στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα στις ευρωαγορές μετά την αιφνιδιαστική απότομη πτώση του δείκτη ZEW και το "φρένο" στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης. Μικρός όγκος συναλλαγών εν αναμονή των αμερικανικών στοιχείων.

Κλίμα νευρικότητας επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στα futures της Wall Street με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, συνεπεία των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων για την ευρώζωνη και εν όψει κρίσιμων μεγεθών που ανακοινώνονται αργότερα για τις ΗΠΑ.

Μετά τα υψηλά 4 μηνών που άγγιξαν χθες οι ευρωαγορές, η προσοχή στράφηκε σήμερα και στην έκδοση εντόκων του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,21% στις 6.248 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επίσης υποχωρεί κατά 0,15% στις 3.761 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει οριακές απώλειες 0,06% στις 5.562 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,05% στις 10.759 μονάδες, ο πορτογαλικός ΡSI ενισχύεται κατά 0,04% στις 7.528 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ παρουσιάζει μηδενική μεταβολή στις 21.000 μονάδες.

Νωρίτερα προέκυψαν απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη, όπως το "φρένο" στην αναπτυξιακή πορεία της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, αλλά κυρίως η σημαντική πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μία διαφορετική εικόνα από εκείνη που είχε επικρατήσει κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όταν η Κομισιόν προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2010.

Στο επίκεντρο της προσοχής τέθηκε σήμερα και η ελληνική έκδοση εντόκων από την οποία αντλήθηκε 1,17 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,82%.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα κρίσιμα στοιχεία για το ύψος των λιανικών πωλήσεων της αμερικανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v