Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-πετρέλαιο στηρίζουν την Ευρώπη

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κερδών για τις ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη από μετοχές τραπεζών αλλά και πετρελαϊκών ομίλων, καθώς ανακάμπτει η BP. Ανοδικά η Ασία, με κέρδη 1,7% για Nikkei.

Η καλή πορεία σε μετοχές τραπεζικών ομίλων αλλά και πετρελαϊκών εταιριών, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στη μετοχή της BP, οδηγούν σε νέα άνοδο τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Η προσοχή των επενδυτών είναι –σχεδόν απόλυτα- στραμμένη στην BP, με τους μετόχους της να θέτουν αρκετά ερωτηματικά για το κατά πόσο ο όμιλος θα επιλέξει να «κόψει» το μέρισμα, με δεδομένο και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος «καθαρισμού» της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Η μετοχή της εταιρίας ανακάμπτει στην αγορά του Λονδίνου, σημειώνοντας κέρδη 2,7% και «παρασύροντας» σε ανάλογη πορεία το σύνολο του πετρελαϊκού κλάδου.

Θετική η εικόνα και για τους τραπεζικούς τίτλους –οι οποίοι έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα το τελευταίο διάστημα, λόγω των ανησυχιών για την έκθεσή τους στις περιφερειακές, προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης- με την Barclays να ενισχύεται κατά 1,1% και την Credit Agricole να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,3%.

Στο 0,3% η ενίσχυση για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.017,55 μονάδων.

Άνοδος 0,4% για τον DAX 30 στις 6.080,28 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,4% και να διαμορφώνεται στις 5.153,64 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,7% υψηλότερα στις 3.539,64 μονάδες.

Θετική η εικόνα και για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει κέρδη 1,04%, τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 0,1% και τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,37%.

Ισχυρά κέρδη σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v