Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων η Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται και την Ουγγαρία να καταγράφει πτώση άνω του 4%. Χαμηλό 15 μηνών για Ασία, με απώλειες 3,8% για Nikkei, 2% για Κίνα.

Σταθερά σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο ρευστοποιήσεων που ξεκίνησε την Παρασκευή, μετά τις δυσάρεστες ειδήσεις για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τους φόβους για χρεοκοπία της Ουγγαρίας.

Κορυφαίοι αναλυτές αλλά και διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO κ. Mohamed El-Erian συμβουλεύουν τους επενδυτές να… δέσουν σφιχτά τις ζώνες ασφαλείας, καθώς αναμένεται ότι θα συνεχιστεί το ακατάπαυστο σφυροκόπημα πωλήσεων.

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη και ο φόβος ότι θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελούν ένα ακόμη βαρίδι στις επενδυτικές συνειδήσεις.

"Η νευρικότητα και η έντονη μεταβλητότητα συνεχίζονται", τονίζει στο Reuters ο κ. Justin Urquhart Stewart, στέλεχος της Seven Investment Management.

Η ουγγρική αγορά εξακολουθεί να μοιάζει απροστάτευτη στις επιθέσεις των επενδυτών, καθώς ο δείκτης BUX υποχωρεί κατά 4,83%, με το sell-off της Παρασκευής να συνεχίζεται αμείωτο.

Απώλειες 1,2% για τον FTSEurofirst 300, στο επίπεδο των 986,17 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και τον τραπεζικό δείκτη του DJ Stoxx 600 να αποδυναμώνεται κατά 1,3%. Υποχώρηση μεταξύ 1,5% και 2,6% για τις μετοχές των Banco Santander, Lloyds Banking Group και Barclays.

Πτώση 1,1% για τον DAX 30 στις 5.872,05 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 1,3% στις 5.061,45 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,6% χαμηλότερα στις 3.401,76 μονάδες.

Σε ανάλογη κατάσταση και οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Πτώση 1,2% για τον πορτογαλικό PSI 20, με τον ισπανικό IBEX 35  να υποχωρεί κατά 1,6%, όσο ακριβώς αποδυνάμώνεται και ο ιταλικός FTSE MIB.

Σε τροχιά ισχυρών πιέσεων κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε και η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v