ΕΕ: Διαβουλεύσεις σε... κινούμενη άμμο

Κρίσιμες συσκέψεις στο Εurogroup για το ευρώ και τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ουγγαρία. Φόβοι Ε.Ε. - ΕΚΤ για επιστροφή στην ύφεση και αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΕΕ: Διαβουλεύσεις σε... κινούμενη άμμο
"Κόκκινο συναγερμό" χτύπησε στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας. Το γεγονός ότι μια χώρα που ήδη εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και δέχτηκε στήριξη από την τρόικα παρουσιάζει "ξαφνική" αλλοίωση στα οικονομικά της μεγέθη προκάλεσε μαραθώνιο διαβουλεύσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα -και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G20 στη Ν. Κορέα- για το πώς θα συγκρατηθεί μια νέα αναταραχή στις αγορές που αυτήν τη φορά μπορεί να συμπαρασύρει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των 16 υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, τόσο από το προεδρείο του Eurogroup όσο και από τα γαλλικά και γερμανικά υπουργεία, η κατάσταση στην Ε.Ε. δείχνει όλο και πιο έντονα τις ανισορροπίες ανάμεσα στις χώρες λόγω των υπέρογκων κρατικών χρεών.

Τα σημάδια ανάκαμψης σε μεγάλες οικονομίες όπως η γαλλική και η γερμανική δεν αντανακλούν στο σύνολο της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή πιέζει έντονα τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και δημιουργεί "έντονες αυξομειώσεις και διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος οι οποίες είναι ανεπιθύμητες", αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος από την ΕΚΤ.

Σιωπηρά, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπουργοί Οικονομίας συμφωνούν ότι η σημερινή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου (γύρω στο 1,20) "αντανακλά τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και δεν προκαλεί ανησυχία, αφού η πτώση του ευρώ βοηθά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις εξαγωγές. Αυτό που θα εξεταστεί είναι οι έντονες αυξομειώσεις", συμπληρώνει κοινοτική πηγή.

Επισήμως όλοι οι αξιωματούχοι "έχουν πάρει γραμμή" για πλήρη λεκτική στήριξη του ευρώ και της Ουγγαρίας, ώστε στις επαφές με τους δημοσιογράφους να περάσει το μήνυμα προς τις αγορές ότι δεν συντρέχει λόγος ουσιαστικής ανησυχίας.

Ωστόσο, πλανάται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ουγγαρία, με το αυστηρό μνημόνιο που έχει υπογράψει, να έχει ξεφύγει δημοσιονομικά χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους επιτηρητές της.

Αυτό που επίσης προκαλεί πονοκέφαλο στους ιθύνοντες είναι οι τελευταίες εκθέσεις της ΕΚΤ για τις επισφάλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών που δείχνουν υπερχρεωμένες. Όπως αναφέρει η ίδια κοινοτική πηγή, "η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα είναι δύσκολο για μεγάλα και μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα κληθούν να καλύψουν τα δάνεια που πήραν".

Όπως εξηγεί, η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την ΕΚΤ να καθυστερήσει κι άλλο την εφαρμογή εξόδου από τα μέτρα στήριξης καθώς η Ευρώπη απειλείται με επιστροφή στην ύφεση.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για διπλή ύφεση -double dip-, γιατί η οικονομία δεν έχει δείξει ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάκαμψη ώστε να ξαναπέσει σε ύφεση. Μάλλον τα όποια εύθραυστα θετικά στοιχεία που έχουμε δει αποδυναμώνονται", αναφέρει αξιωματούχος από τη Φρανκφούρτη.

Στην αποδυνάμωση των στοιχείων συντείνει και η ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους σε πολλές οικονομίες της Ε.Ε., η οποία όμως ακόμα δεν έχει διαφανεί επισήμως στα στοιχεία της Κομισιόν. Ήδη οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι γνώστες της κατάστασης από την τελευταία εμπιστευτική έκθεση του πρώην επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις κ. Χ. Αλμούνια, που ενημέρωσε ότι η Ευρώπη θα μαστίζεται από υπέρογκα χρέη τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αν και η έκθεση συζητήθηκε στα Eurogroup και Ecofin του Ιανουαρίου, ουδέν μέτρο αποφασίστηκε για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σήμερα στο τραπέζι των 16 θα τεθούν ακόμη μία φορά οι προτάσεις της Κομισιόν για αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στη λειτουργία των CDSs, hedge funds και equity firms, όπου σε επίπεδο Eurogroup φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Θα συζητηθούν επίσης οι προτάσεις για την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και της διαδικασίας επιτήρησης, η εφαρμογή ποινών στους παραβάτες αλλά και η γερμανική πρόταση περί ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης.

Η καγκελαρία θεωρεί ότι μετά και τις εξελίξεις στην Ουγγαρία η πρόταση αποκτά "γερή βάση".

Οι προτάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν προς συζήτηση και σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις 17 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v