Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές ελέω Γερμανίας

Ισχυρά πτωτικά, με τις μέσες απώλειες να φθάνουν στο 2,5% και τον DAX να "χάνει" τις 6.000 μονάδες, κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απαγόρευση του naked short-selling από τη Γερμανία. Πιέσεις και στα futures Wall.

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με «βαρίδι» την απαγόρευση από την Γερμανία του naked short-selling σε μετοχές, ομόλογα και CDS, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι με αυτήν την απαγόρευση οι αγορές χάνουν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται το υψηλό ρίσκο, ενώ προσθέτουν ότι αρκετά κεφάλαια και διαχειριστές ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Πτώση 2,3% για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.003,22 μονάδων, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά έως και τις 997,12 μονάδες.

Απώλειες 3% για τον τραπεζικό δείκτη του DJ Stoxx 600, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι επενδυτές «πραγματικά έμειναν άφωνοι, ενώ ταυτόχρονα φοβούνται ότι θα υπάρξει επέκταση αυτών των μέτρων».

Πάντως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αλλά και η Κομισιόν –αν και δεν καταδίκασαν την απόφαση της Γερμανίας- φροντίζουν να λάβουν αποστάσεις από την όλη υπόθεση, με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μισέλ Μπαρνιέ να τονίζει ότι τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται συντονισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι διαθέσεις των επενδυτών για ρευστοποιήσεις είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στην πορεία που ακολουθούν. Πτώση 2,62% για τον DAX 30, ο οποίος «έχασε» τις 6.000 μονάδες και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 5.994,85 μονάδων. Απώλειες 2,44% για τον FTSE 100 στις 5.178,06 μονάδες, ενώ κατά 2,86% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.513,75 μονάδες

Σε ελεύθερη πτώση ο ευρωπαϊκός Νότος, με τον ισπανικό IBEX να σημειώνει απώλειες 2,97%, τον πορτογαλικό PSI 20 να αποδυναμώνεται κατά 2,41% και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 3,7% χαμηλότερα.

Σε τροχιά υποχώρησης κινούνται, αυτήν την ώρα, και τα futures της Wall Street, με τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν απώλειες μεταξύ 0,9% και 1,2%.

Σε αμιγώς μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v