Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα καλά νέα για τον αμερικανικό πληθωρισμό

Σε ρυθμούς κερδών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Φρανκφούρτη κέρδισε 0,69%, το Λονδίνο σκαρφάλωσε 0,36%, το Παρίσι ενισχύθηκε 0,71%. Σε υψηλό 12μήνου η βρετανική λίρα.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα καλά νέα για τον αμερικανικό πληθωρισμό

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, παραμένοντας στο πράσινο αφού οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη χαμηλότερη ένδειξη του δείκτη τιμών καταναλωτή εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά 0,60% και έκλεισε στις 519 μονάδες. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κέρδισε 0,69%, ο FTSE 100 του Λονδίνου 0,36%, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,71%, ενώ Μαδρίτη και Μιλάνο σημείωσαν άνοδο 0,89% και 0,03% αντίστοιχα. 

Σε επίπεδο κλάδων, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οδήγησαν τα κέρδη +1,78%, ενώ οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης υποχώρησαν 0,36%. Η τεχνολογία διολίσθησε επίσης, χάνοντας τα αρχικά κέρδη της.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, επιβραδυνόμενος σε σχέση με το 3,3% τον Μάιο. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο είχε ενισχυθεί κατά 3,4%.

Οι επενδυτές περίμεναν εναγωνίως τα νέα για να λάβουν πιθανή ένδειξη ότι η Fed κλίνει προς μείωση επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της.

Πίσω στην Ευρώπη, τα στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, σημειώνοντας ανάκαμψη μετά τη στασιμότητα του Απριλίου και την πρόβλεψη 0,2%. Η λίρα αυξήθηκε κατά 0,7%, πιάνοντας το υψηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2023.

Η Goldman Sachs αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στη Βρετανία, μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές της χώρας.

Στο 2,2% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, με υποχώρηση στις τιμές ενέργειας και άνοδο στις τιμές τροφίμων.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,4% στα 85,43 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI ανηφορίζει 0,5% στα 82,58 δολάρια. Η τιμή του χρυσού κάνει άλμα 1,8% στα 2.424 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει μικρή άνοδο 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,087 δολ.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές οι αποδόσεις των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v