Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία πιέζει τις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,9%, η Μαδρίτη 0,8% και το Μιλάνο 0,6%.

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία πιέζει τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή σταθμίζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,9%, η Μαδρίτη 0,8% και το Μιλάνο 0,6%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές επεξεργάζονται την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, καθώς αντιμετωπίζει ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, διαψεύδοντας την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.

Ωστόσο, η συμμαχία απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού ή τεχνοκρατική κυβέρνηση είναι πιθανή, καθιστώντας δυσκολότερη την ψήφιση της νομοθεσίας και των μεταρρυθμίσεων.

Το πολιτικό σοκ στη Γαλλία ανάγκασε τους επενδυτές ομολόγων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα ζήτημα για εδώ και τώρα, όχι για χρόνια αργότερα.

Η χώρα επωφελούνταν επί μακρόν από το γεγονός ότι οι επενδυτές απέρριπταν την απειλή που συνιστούσαν τα φτωχά δημόσια οικονομικά της, δεδομένης της κεντρικής της θέσης εντός της ζώνης του ευρώ. Οι επενδυτές βλέπουν αγεφύρωτες διαφορές στο κοινοβούλιο και η ηρεμία της χώρας κινδυνεύει.

Στο εταιρικό μέτωπο, αρνητικά κινούνται οι μετοχές της BP, αφού η εταιρεία επισήμανε ότι αναμένει απομείωση έως και 2 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματά της. Οπως μεταδίδει το CNBC, οι μετοχές της BP σημείωσαν πτώση 3% στις πρώτες συναλλαγές της αγοράς.

Το X έχει μείνει πίσω στην αύξηση των χρηστών, καθώς ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Έλον Μασκ διχάζει το κοινό και αντιμετωπίζει νέο ανταγωνισμό από την άνοδο της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Threads της Meta.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v