Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Μ. Βρετανία. Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις βουλευτικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.

«Σήμερα, η Βρετανία μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο Στάρμερ στο τελευταίο του μήνυμα πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στις 7 το πρωί της Πέμπτης. Υποσχέθηκε «μια νέα εποχή ελπίδας και ευκαιριών μετά από 14 χρόνια χάους και παρακμής», σε σχόλια που δόθηκαν από το γραφείο του, τα οποία, όπως είπε, είχαν ως στόχο να ενθαρρύνουν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να μην υποθέσει την άποψη ότι οι Εργατικοί έχουν κερδίσει. «Η αλλαγή θα συμβεί μόνο αν την ψηφίσετε».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,56% στις 517 μονάδες, o FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,86% στις 8.241 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 18.450 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,83% στις 7.695 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι πλήρως πεπεισμένη ότι οι πιέσεις στις τιμές της ζώνης του ευρώ είναι επαρκώς συγκρατημένες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν.

«Αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο είναι ο πληθωρισμός», επειδή «η ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές εξαρτάται από τις νομισματικές συνθήκες», είπε ο Lέιν σε μια διάλεξη στη Νάπολη της Ιταλίας.

«Αυτό μας φέρνει πίσω στο γιατί εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμα πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%».

Στο μεταξύ, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές, συρρικνώθηκαν κατά 1,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,2% στα 87,47 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,1% στα 83,93 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,1% στα 2.363 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0813 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v