Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι πολιτικές ανησυχίες κι ανεβαίνουν οι ευρωαγορές

Η Φρανφκούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,4%, το ΠΟαρίσι 0,1%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,2%.

Υποχωρούν οι πολιτικές ανησυχίες κι ανεβαίνουν οι ευρωαγορές

Θετικά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τις πολιτικές προοπτικές στη Γαλλία. Η Φρανφκούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,4%, το ΠΟαρίσι 0,1%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,2%.

Η Αριστερά ψάχνει πρωθυπουργό. Ο νικητής των εκλογών, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Γαλλίας, σε μια εσπευσμένη -και για κάποιους πρόχειρα φτιαγμένη- συμμαχία, έχει αναδειχθεί ως το ηγετικό μπλοκ στο επόμενο κοινοβούλιο – αλλά χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία εργασίας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζρόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η Fed χρειάζεται περισσότερα θετικά στοιχεία για να μειώσει τα επιτόκια. Χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του πληθωρισμού αλλά τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω καλές μετρήσεις για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της Fed.

Αδύναμος πληθωρισμός στην Κίνα. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν έχει εξασθενίσει. Βουτάνε οι τιμές τροφίμων - των φρέσκων λαχανικών μειώθηκαν 7,3%, ενώ οι τιμές των φρούτων έπεσαν κατά 8,7%.

Κυβερνητική κόντρα στη Γερμανία για τις αμυντικές δαπάνες. Ζήτησε 6 δισ. ευρώ επιπλέον ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους και πήρε μόλις 1,2 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά εφέτος ο αμυντικός προϋπολογισμός θα υπερβεί το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ.

Πέντε συστήματα αεράμυνας υποσχέθηκε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς «ιστορική δωρεά». Ωστόσο, ορισμένες από τις υποσχέσεις προς το Κίεβο είναι «ξαναζεσταμένο φαγητό».

Ρωσικοί πύραυλοι με δυτικά εξαρτήματα χτυπούν το Κίεβο. Ο τύπος του ρωσικού πυραύλου που χτύπησε το παιδικό νοσοκομείο του Κιέβου χθες Δευτέρα χρησιμοποιεί δυτικά εξαρτήματα. Το Κρεμλίνο έχει καταφέρει να αποφεύγει τις κυρώσεις.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v