Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την άνοδο της Δευτέρας. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κυρίως σε περιόδους κρίσης, καθώς το κόστος τους μπορεί να είναι πιο σημαντικό από άλλα εργαλεία στο ρεπερτόριό της, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή», δήλωσε η ίδια σε ομιλία της στο Τόκιο την Τρίτη. «Εκτός αυτών των περιόδων, ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά κατά πόσον τα οφέλη από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αντισταθμίζουν το κόστος».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,60% στις 519 μονάδες, o FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,76% στις 8.254 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 18.677 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,92% στις 8.057 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές της ευρωζώνης μείωσαν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα, όπως έδειξε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που η τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να αντιστρέφει μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων-ρεκόρ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 2,9% από 3,0% έναν μήνα νωρίτερα και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας υποχώρησαν στο 2,4% από 2,5%, εξακολουθώντας να βρίσκονται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ανοδική τροχιά ακολουθεί το πετρέλαιο στις διεθνής αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 1% στα 83,89 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 2,4% στα 79,59 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 1,1% στα 2.359 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0876 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v