Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την πτώση της Πέμπτης. Ανακάμπτει το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα macro.

Ειδικότερα, στο 2,9% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,6%. Η δεύτερη εκτίμηση επιβεβαιώνει την πρώτη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,6%, από 4,9% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,5%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, κατά 0,3% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως ενημέρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι πωλήσεις καυσίμων μειώθηκαν 2%, των καταστημάτων τροφίμων κατά 0,3% και των καταστημάτων μη εδώδιμων προϊόντων κατά 0,2%, σε μηνιαία βάση.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο δικαιολογείται πλήρως από την επιβράδυνση του πληθωρισμού», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών μειώθηκε σημαντικά και ένα υποκείμενο μέτρο ξεπέρασε ξεκάθαρα το ανώτατο όριο την άνοιξη, μετά την έναρξη της σύσφιξης της ΕΚΤ πέρυσι, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,01% στις 455 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,26% στις 7.504 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,84% στις 15.919 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 7.233 μονάδες.

Στο μεταξύ, βουτιά 10% σημείωσαν οι μετοχές της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo Cars καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, η κινεζική Geely, προχώρησε σε πωλήσεις πακέτων του μεριδίου της, με μεγάλο discount σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Geely ξεκίνησε την Πέμπτη τη διάθεση περίπου 100 εκατ. μετοχών της Volvo Cars, οι οποίες αργότερα ανέφερε ότι πωλήθηκαν στην τιμή περίπου 37 σουηδικών κορωνών η καθεμία, ή περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται 3,2% στα 75,22 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,2% στα 1.982 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0888 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v