Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Κέρδη στις ευρωαγορές την πρώτη μέρα της εβδομάδας. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Άνοδος στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2025 - νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, η άνοδος των τιμών θα είναι κατά μέσο όρο 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2025, από 2,2% προηγουμένως. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν επιστροφή στον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σε ένα πλαίσιο υψηλών επιτοκίων και αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά», προειδοποίησε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε ομιλία που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,75% στις 446 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,89% στις 7.425 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 15.345 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,60 % στις 7.087 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,2% στα 78,10 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,6% στα 1.949 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0702 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v