Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την τελευταία μέρα του Ιουλίου. Πάνω από τα 2.000 δολ. ο χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στο 5,3% αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη ενώ οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται — ενισχύοντας τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα. Έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για αύξηση 0,2%.

Στον αντίποδα, για τέταρτο διαδοχικό μήνα συρρικνώθηκε η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ η ανάπτυξη στις υπηρεσίες και σε άλλους τομείς επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, καθώς το Πεκίνο αγωνιζόταν να βρει τρόπους να τονώσει την οικονομία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (ΡΜΙ) του κλάδου της μεταποίησης έφτασε στο 49,3, οριακά υψηλότερος από τις προσδοκίες για 49,2. Ο μη μεταποιητικός PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τομείς όπως οι κατασκευές και η γεωργία, ήταν 51,5.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,12% στις 471 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,07% στις 7.699 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,14% στις 16.446 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,29% στις 7.497 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,2% στα 81,49 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,4% στα 2.007 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1030 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v