Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,3%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,6%. Κατά 25 μονάδες βάσης ανέβασε τα επιτόκια η Fed, σήμερα η απόφαση από την ΕΚΤ.

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την αύξηση επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και προετοιμάζονται για τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,3%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,6%.

Πριν από την ανακοίνωση της Fed, οι αγορές είχαν τιμολογήσει πλήρως την αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 5,25%-5,5%, που είναι το πιο υψηλό σημείο από τις αρχές του 2001.

Ωστόσο, δόθηκε μεγάλη προσοχή στα μηνύματα για ενδείξεις σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά η επίτευξη του στόχου του 2% της Fed «έχει πολύ δρόμο να διανύσει».

«Θα έλεγα ότι είναι σίγουρα πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια ξανά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν τα στοιχεία τη δικαιολογούν», είπε ο Πάουελ. «Και θα έλεγα επίσης ότι είναι πιθανό να επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί και να κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις, όπως είπα, συνεδρίαση ανά συνεδρίαση».

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη, με το κύριο επιτόκιο να αυξάνεται από το 3,5% στο 3,75%, ενώ η εστίαση μετακινείται και πάλι στα σήματα για την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε διάφορα στάδια στον αγώνα τους για να μειώσουν τον πληθωρισμό και υπήρξαν προειδοποιητικά σημάδια από την οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ρίχνει τον στόχο πωλήσεων για φέτος η Volkswagen. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παλεύει με το υψηλό κόστος των logistics και τον ανταγωνισμό στην Κίνα. Επιβεβαίωσε τις οικονομικές της προοπτικές για φέτος, αλλά μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της όσον αφορά τις παραδόσεις οχημάτων.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v