Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο ενισχύεται 0,1%, το Παρίσι χάνει 0,1%, η Μαδρίτη κινείται ανοδικά κατά 0,1%, ενώ το Μιλάνο καθοδικά κατά 0,2%.

Ηπια οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες

Ηπιακινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται μια εβδομάδα κερδών και αποφάσεων κεντρικών τραπεζών. Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Λονδίνο ενισχύεται 0,1%, το Παρίσι χάνει 0,1%, η Μαδρίτη κινείται ανοδικά κατά 0,1%, ενώ το Μιλάνο καθοδικά κατά 0,2%.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε ανέπαφο το αρνητικό επιτόκιό της, αλλά ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο εύρος στόχου της για τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων - μια κίνηση που θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως σήμα για μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής.

Η πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της Ιαπωνίας θα επιτρέπει πλέον κινήσεις στην περιοχή +/- 0,5% χωρίς «αυστηρά όρια», δήλωσε η κεντρική τράπεζα. Η απροσδόκητη κίνηση συγκλόνισε τις αγορές, με τον Nikkei της Ιαπωνίας να υποχωρεί πάνω από 2%.

O πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι το outlook για τον πληθωρισμό και την οικονομία παραμένει αβέβαιο.

Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο του 2%.

Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Η απόφαση, όπως ενημέρωσε η κα Λαγκάρντ, ήταν ομόφωνη. 

Στην ειδησεογραφία της ημέρας:

  • Ανάπτυξη-έκπληξη για τη γαλλική οικονομία. Με στήριξη από την άνοδο των εξαγωγών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.
  • Σε χαμηλό 16 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Ελπίδες για φρένο ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Ιούνιο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Αισιοδοξία ενόψει της δημοσίευσης τιμών καταναλωτή για την ευρωζώνη τη Δευτέρα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v