Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον FTSE 100 του Λονδίνου. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, την τελευταία μέρα μιας εβδομάδας έντονων πιέσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει, εάν οι αξιωματούχοι δουν ταυτόχρονη άνοδο τόσο στα περιθώρια εταιρικών κερδών όσο και στους μισθούς», δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, σε συνέντευξή της στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Provence, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση κερδών για να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους, «ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση -και στα περιθώρια και στους μισθούς», είπε.

«Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους».

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,10% στις 447 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,32% στις 7.253 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,48% στις 15.600 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 7.110 μονάδες.

Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 έκαναν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Halifax, καθώς η αγορά ακινήτων λυγίζει μπροστά στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το μέσο κόστος μιας κατοικίας μειώθηκε κατά 2,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στις £285.932 (335.000 ευρώ περίπου). Οι τιμές υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική πτώση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,6% στα 72,97 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 1,2% στα 1.937 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0958 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v