Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές, απογοητεύει η οικονομία

Πτώση 0,5% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη και 0,2% στο Μιλάνο. Πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη ύφεση για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη.

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές, απογοητεύει η οικονομία

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το τελευταίο σημάδι αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας. Πτώση 0,5% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη και 0,2% στο Μιλάνο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσίασε περιορισμένες κινήσεις στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, καθώς η διάθεση γίνεται επιφυλακτική ενόψει της σεζόν εταιρικών κερδών του δεύτερου τριμήνου.

Σε συρρίκνωση πέρασε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, με τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ σε πτώση και μια βαθύτερη ύφεση στα εργοστάσια.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο από τις 52,8 του Μαΐου.

Ηταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση - για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο και σε αντίθεση με μια προκαταρκτική εκτίμηση για 50,3.

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα Caixin/S&P Global, αν και παρέμεινε σε περιοχή επέκτασης για έκτο διαδοχικό μήνα. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία PMI τη Δευτέρα έδειξαν παγκόσμια επιβράδυνση της μεταποίησης.

Η Federal Reserve θα δημοσιεύσει πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση αργότερα σήμερα, παρέχοντας βασικές ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων για τις αγορές.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ κινούνται αρνητικά καθώς ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά μετά την αργία της 4ης Ιουλίου.

Στην ειδησεογραφία της ημέρας:

Πώς αναμένεται να κινηθούν τα επιτόκια φέτος και του χρόνου.
Οι προοπτικές για το τι να περιμένουμε από τη νομισματική πολιτική. Μια λιγότερο συγχρονισμένη εικόνα αναδύεται για την παγκόσμια οικονομία. Ο πληθωρισμός καταδιώκει ΕΚΤ και Fed.

Γερμανία: Βουτιά 50% στις αγοραπωλησίες εμπορικών ακινήτων.
Οι αγορές εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη έχουν «σιγήσει» καθώς αγοραστές και πωλητές αγωνίζονται να συμφωνήσουν για την τιμολόγηση.

Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μην κάνει πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία
Το μήνυμα παραδόθηκε πρόσωπο με πρόσωπο κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα τον Μάρτιο, ένα από τα πρώτα ταξίδια του εκτός Κίνας, μετά από χρόνια απομόνωσης στο πλαίσιο της πολιτικής του για μηδενική Covid.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v