Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Ανεβάζουν τις τοποθετήσεις τους οι παίκτες μετά τα στοιχεία για τον ευρω-πληθωρισμό που στέλνει μηνύματα σχετικά με την περαιτέρω νομισματική αυστηρότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανοδικά οι ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Θετικά περαιτέρω κινείται η ευρωπαϊκη αγορά μετοχών, μετά από οριακά κέρδη όλη την εβδομάδα, ύστερα από τα στοιχείατου πληθωρισμού στην ευρωζωνη.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,8%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανεβαίνει 0,6%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται ανοδικά 1% και ο CAC 40 υψηλότερα 0,9%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης μόλις 0,1% υψηλότερα, ενισχυμένος από τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της H&M και το ράλι της μετοχής κατά 17%.

Οι traders μετράνε τα μηνύματα που στέλνουν τα στοιχεία για τον ευρω-πληθωρισμό σχετικά με την περαιτέρω νομισματική αυστηρότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ αλλάζει», δήλωσε η Λαγκάρντ από την εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας Sintra στην Πορτογαλία.

Παράλληλα, δυσοίωνα μηνύματα εκπέμπει η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα. Υπέστη τον Ιούνιο συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να ασθμαίνει.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), αντανάκλαση της υγείας του βιομηχανικού κόσμου, έφθασε τις 49 μονάδες, έναντι 48,8 τον Μάιο, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας, επίπεδο που γενικά συνάδει με τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όταν ο δείκτης είναι ανώτερος του 50 υποδεικνύει επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας και όταν είναι κατώτερος συρρίκνωση. Ο PMI είχε φθάσει στις 52,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδό του την τελευταία δεκαετία, όμως συρρικνώνεται έκτοτε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v