Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,2%, η Μαδρίτη κατά 0,3% και το Μιλάνο κατά 0,9%.

Θετικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την πιο επιφυλακτική έναρξη συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία εβδομάδα με σημαντικά γεγονότα στις ΗΠΑ, με τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, καθώς και την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι κινείται ανοδικά κατά 0,2%, η Μαδρίτη κατά 0,3% και το Μιλάνο κατά 0,9%.

Η ήπια πρωινή έναρξη ήρθε μετά από μια πολυάσχολη εβδομάδα για τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με τις κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο καθώς συνέχισαν την επιθετική νομισματική σύσφιξη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε επίσης μια αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ οδήγησαν τα κέρδη στην Ασία-Ειρηνικό, την ώρα που ωστόσο τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας υπολείπονταν κατά πολύ των προσδοκιών, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια πτώση εξαγωγών από τον Μάιο του 2020.

Στις ΗΠΑ οι επενδυτές προσβλέπουν στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο και θα επηρεάσει την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Βουλή και έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μεγαλύτερη υποστήριξη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Πέμπτης θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να πολεμήσει τον πληθωρισμό. 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v