Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις Κεντρικές Τράπεζες

Στο κόκκινο για δεύτερη μέρα κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Θετικό πρόσημο για την αγορά του Λονδίνου. Στο επίκεντρο Fed και BoE. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της Fed να προχωρήσει στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και με τον Τζέρομ Πάουελ να δίνει σήμα για επιπλέον αυξήσεις – αν και σε μικρότερο εύρος.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης -πλέον διαμορφώνονται στο 3%.

Είναι η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 33 χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ενώ είναι η όγδοη διαδοχική άνοδος.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Διάσκεψης της Latvijas Banka, ότι «η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την εντολή μας και να βρούμε αυτό το επιτόκιο που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο του 2% που ορίσαμε μεσοπρόθεσμα», τόνισε η Λαγκάρντ.

Επιπλέον οι επενδυτές επικεντρώθηκαν και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ειδικότερα, η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού 2022 ανήλθαν σε 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021.

Παράλληλα, η ING Groep NV, η μεγαλύτερη ολλανδική τράπεζα, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων τρίτου τριμήνου ύψους 1,38 δισ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, με τα περιθώρια να βελτιώνονται σε ευθυγράμμιση με τα υψηλότερα επιτόκια.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη προ φόρων στα 1,50 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, έναντι 1,92 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,93% στις 409 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,62% στις 7.188 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,95% στις 13.130 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,54 % στις 6.243 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,2% στα 88,91 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,3% στα 1.628 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 0,9759 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v