Κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη μέσα στην εβδομάδα.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,76% στις 427 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,66% στις 7.473 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,4% στις 13.402 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,95% στις 6.333 μονάδες.
Στο μεταξύ, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), καταγράφοντας αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη.
Η βρετανική οικονομία είναι πλέον 1,1% υψηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020, μήνα πριν χτυπήσει την οικονομία η πανδημία.
Οπως μεταδίδει ο Guardian, πρόκειται ωστόσο για επιστροφή στην ανάπτυξη, αφού η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο. Θα μπορούσε όμως να είναι μόνο μια προσωρινή ανάπαυλα, καθώς το κόστος ζωής πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Παράλληλα, η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά, λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κύρια αιτία της προβλεπόμενης πτώσης της παραγωγής είναι η αναμενόμενη «μείωση των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών» που προκαλείται από τους προμηθευτές ενέργειας, που «προσαρμόζουν σημαντικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου υπό το πρίσμα του υψηλού κόστους προμηθειών, ειδικά στις αρχές του 2023», είπε ο Ifo.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 1,9% στα 88,33 δολ, και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,8% στα 1,742 δολ.
Παράλληλα, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,9% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0131 δολ.