Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές εν αναμονή αποφάσεων της Fed

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,8%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι υποχωρεί 1,1%, η Μαδρίτη 0,9% όπως και το Μιλάνο. Το επίκεντρο των επενδυτών στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και στην αύξηση επιτοκίων.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές εν αναμονή αποφάσεων της Fed

Βαθαίνει η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών την Τρίτη μετά τις απώλειες στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα αναγκαστούν να ασκήσουν επιθετική νομισματική πολιτική με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,8%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι υποχωρεί 1,1%, η Μαδρίτη 0,9% όπως και το Μιλάνο.

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με τους αξιωματούχους της Fed να συνεδριάζουν την Τρίτη και την Τετάρτη για να συζητήσουν την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής τους.

Αναμένεται ευρέως να ανακοινώσουν μια αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης την Τετάρτη, έχοντας ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, αν και τα στοιχήματα της αγοράς για αύξηση 75 μονάδων βάσης έχουν ενισχυθεί μετά τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συνεδριάζουν επίσης αυτή την εβδομάδα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τουλάχιστον 21 ετών τον Απρίλιο, καθώς οι αυξήσεις των μισθών δέχονται χτύπημα από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία.

Προσαρμοσμένες για τις τιμές, οι μέσες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους ήταν 3,4% χαμηλότερα τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 2001, ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Στο 7,9% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο σε ετήσια βάση. «Ο ρυθμός πληθωρισμού έφτασε έτσι για τρίτο διαδοχικό μήνα σε ιστορικό υψηλό από την επανένωση της Γερμανίας. Ο κύριος λόγος για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι οι αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Αλλά βλέπουμε επίσης αυξήσεις τιμών για πολλά άλλα αγαθά, ειδικά για τρόφιμα», δήλωσε ο Δρ. Georg Thiel, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v