Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό βήμα κλείνουν ασταθή εβδομάδα οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,3%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη επίσης ενώ το Μιλάνο κατά 1,5%. Στο επίκεντρο τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με θετικό βήμα κλείνουν ασταθή εβδομάδα οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μίας ασταθή εβδομάδα συναλλαγών καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον ρυθμό των σχεδίων νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve και τα νέα από την Ουκρανία.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,3%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη επίσης ενώ το Μιλάνο κατά 1,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα την Πέμπτη, παρά την προηγούμενη θετική κίνησή του, καθώς η αστάθεια συνεχίστηκε μετά τις λεπτομέρειες των σχεδίων της Fed για σύσφιξη του ισολογισμού της και αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε την ανάκληση του εμπορικού καθεστώτος (ευνοημένου κράτους) της Ρωσίας και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μαζί με την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη χώρα και την επιβολή κυρώσεων στις κόρες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από αναφορές για βιασμούς και βασανιστήρια εναντίον αμάχων από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Οι φρικαλεότητες προκάλεσαν καταδίκη από τα μέλη της G-7, τα οποία ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τους ηγέτες της G-7 και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσης νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο-ορόσημο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν επίσης τις συνέπειες από τους αυστηρούς ελέγχους Covid-19 της Κίνας, καθώς αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων, που ενδεχομένως θα διαταράξει περαιτέρω τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό εγκατέλειψαν τα κέρδη και κινήθηκαν κυρίως αρνητικά την Παρασκευή, χάνοντας τη δυναμική τους, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τα σχέδια της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σημειώνουν ελάχιστη μεταβολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v