Επιφυλακτικές μεταβολές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις κινήσεις των διεθνών αγορών, ιδιαίτερα της αμερικανικής, μετά την πτώση της Wall χθες. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,1%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 0,2%, η Μαδρίτη αμετάβλητη και το Μιλάνο χάνει 0,1%.
Στην ειδησεογραφία της ημέρας, με στήριξη από την ιστορική άνοδο της μεταποιητικής παραγωγής, ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής (ΡΜΙ) ανήλθε στις 53,2 μονάδες, που είναι και το πιο υψηλό από τον τελευταίο Ιούλιο, από 48,8 τον Φεβρουάριο.
Στο μέτωπο της πανδημίας και των lockdown, δεν είναι η ώρα να εξετάσουμε το πλήρες άνοιγμα της γερμανικής οικονομίας, αλλά είναι μάλλον ώρα για να είμαστε αυστηροί και να διατηρήσουμε τις μολύνσεις από κορωνοϊό χαμηλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο CNBC, προσθέτοντας ότι τα πλουσιότερα νοικοκυριά σύντομα θα πληρώνουν περισσότερους φόρους.
«Δεν είναι ώρα για άνοιγμα. Αυτή είναι η στιγμή για να είμαστε πολύ σκληροί, για να διατηρήσουμε τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στο CNBC την Τρίτη.
Στο προσκήνιο και οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για την παγκόσμια οικονομία εκτιμά ταχύτερη ανάκαμψη, με ρυθμό 6% το 2021 και 4,4% το 2022, μετά από βουτιά του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% πέρυσι (χαμηλότερα κατά 1,1 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο).