Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, που φτάνουν σε υψηλό μήνα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο και το Brexit.
Στα αρνητικά της σημερινής ειδησεογραφίας, η «βουτιά» των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιούλιο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 γυρίζει καθοδικά κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,5%.
Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ βρίσκεται σε θετικό έδαφος (+0,7%), ανοδική κίνηση σημειώνει και ο ΜΙΒ (+0,3%) στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,6%.
Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθούν οι συνομιλίες τους για το εμπόριο σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον «τις προσεχείς εβδομάδες».
Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με σκοπό να συναφθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο «στις αρχές Οκτωβρίου», στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις, που θεωρητικά θα επαναλαμβάνονταν τον τρέχοντα μήνα, θα γίνουν μετά την αμοιβαία επιβολή — από την 1η Σεπτεμβρίου — νέων επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.
Στο «δράμα» του Brexit, ένα νέο «όχι» έλαβε ο Τζόνσον από τη Βουλή, όσον αφορά την πρότασή του για εκλογές.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε την Τετάρτη από τους βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου μετά τη νέα ήττα στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η πρόταση ψηφίστηκε από μόλις 298 βουλευτές, τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός χρειαζόταν στήριξη από τα δυο τρίτα των βουλευτών (434 βουλευτές). 56 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον ενώ οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ νομοσχεδίου που έχει σαν στόχο να αποτρέψει μια έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Στο μέτωπο των δεδομένων, «βυθίστηκαν» οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν είχαν αυξηθεί κατά το ίδιο μέγεθος. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διολισθήσουν κατά 1,4%. Οι παραγγελίες εκτός ευρωζώνης βυθίστηκαν.