Με κέρδη ολοκλήρωσαν συνεδριάσεις τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πέφτουν οι τόνοι όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,87% υψηλότερα, με σχεδόν κάθε τομέα σε θετικό έδαφος.
Ο γερμανικός DAX είχε την καλύτερη επίδοση, στις 12.809 μονάδες - με άνοδο κατά 1,83% βρέθηκε σε υψηλό πέντε εβδομάδων. Κέρδη 2,58% για τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, ύστερα από τα νέα ότι και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού θα εργαστούν για να μειώσουν τις εμπορικές τους διαφορές.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα επιβληθούν δασμοί στον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών, όσο διαρκούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.
Σε ερώτηση του CNBC για το εάν αναστέλλεται η απειλή για δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Μνούτσιν δήλωσε: «Αυτό είναι σωστό».
Την Τετάρτη οι Ντόναλντ Τραμπ και Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ συμφώνησαν να περάσει η σχέση τους σε «νέα φάση» και να εργαστούν για να μηδενίσουν τους δασμούς.
Επιπλέον, το κλίμα στην αγορά ενισχύεται και από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα. Η Elis έφτασε στην κορυφή του ευρωπαϊκού δείκτη, με κέρδη κατά 12,68%, αφότου ανακοίνωσε την απόκτηση της Kings Laundry.
Ανοδο 4,5% σημείωσε η Airbus, καθώς τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου υπερδιπλασιάστηκαν.
Ηπια άνοδος (+0,06%) για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 7.663 μονάδες, ενισχυμένος (+1%) ο CAC στο Παρίσι, φτάνοντας στις 5.480 μονάδες.
Μεγαλύτερα κέρδη για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο (+1,40%) στις 21.862 μονάδες, ενώ 0,79% υψηλότερα έκλεισε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.