Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι, αφότου νωρίτερα η ΕΚΤ άφησε σταθερά τα επιτόκια και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων. Στο προσκήνιο και τα δυνατά εταιρικά κέρδη πρώτου τριμήνου.

Σε θετικό έδαφος περνούν τις μεσημεριανές ώρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις διστακτικές πρωινές διακυμάνσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ επανέλαβε πως οι αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ τον μήνα θα συνεχιστούν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα αν αυτό χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να δει μια προσαρμογή του πληθωρισμού προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η ανάπτυξη έχει μετριαστεί. Συγκεκριμένα, τόνισε πως μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία μετά την συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν έναν μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης αλλά συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Υπό αυτό το κλίμα, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,5% στις 5.443 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται οριακά στις 7.384 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,2% στις 12.454 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4%, στις 382 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,8%, στις 24.000 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με κέρδη 0,4% φτάνει στις 9.904 μονάδες.

Εταιρικά στοιχεία

Στα 120 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank το α’ τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 79% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημαντικά χαμηλότερα από τα 376 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της Samsung, λόγω ώθησης από τις εξαγωγές των τσιπ μνήμης.  Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν, φτάνοντας στα 11,6 τρισ. γουόν (10,7 δισ. δολάρια) τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το μέσο όρο προβλέψεων για 10,9 τρισ. γουόν.

Τα πιο υψηλά τριμηνιαία κέρδη από το 2013 ανακοίνωσε η Shell, καθώς οι υψηλότερες τιμές αργού και οι περικοπές κόστους των τελευταίων ετών ενίσχυσαν την εικόνα της. Ο πετρελαϊκός γίγαντας σημείωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της χρονιάς ενισχύθηκαν 69% από πέρυσι και έφτασαν τα 5,7 δισ. δολάρια.

Μειώθηκε η καθαρή ζημία της Lufthansa. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση ήταν 57 εκατ. ευρώ (69,5 εκατ. δολάρια), ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 68 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημία 29 εκατ. ευρώ.

Υποχώρησαν τα κέρδη του Volkswagen Group, ακόμη και μετά την εντυπωσιακή άνοδο στις πωλήσεις. Ο γερμανικός όμιλος με τις 12 μάρκες, που περιλαμβάνει τις Porsche και Audi, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα ήταν ενισχυμένα κατά 3,6%, φτάνοντας τα 58,2 δισ. ευρώ, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις. 

Αναθεωρεί υψηλότερα τις προβλέψεις για ανάπτυξη πωλήσεων το 2018 ο ελβετικός όμιλος φαρμακευτικών προϊόντων Roche, αφότου τα νέα φάρμακα έφεραν αύξηση 6% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τα καθαρά κέρδη της Fiat Chrysler ενισχύθηκαν 60% . Ήταν 1,02 δισ. ευρώ, σε άνοδο από τα 641 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τριμηνιαία έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε η PepsiCo. Τα καθαρά κέρδη της  ενισχύθηκαν, στο 1,34 δισ. δολάρια ή 94 σεντς ανά μετοχή, στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, από 1,32 δισ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.

* Τα βελτιωμένα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας βοήθησαν τη Barclays να έχει καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων, ύψους 1,7 δισ. βρετανικών λιρών.

* Μειώθηκαν τα κέρδη παρά την αύξηση πωλήσεων για τη Volkswagen Group, ενώ τα πιο υψηλά τριμηνιαία κέρδη από το 2013 ανακοίνωσε η Shell.

Την ίδια ώρα, τα ζητήματα γεωπολιτικής και ο αυξανόμενος προστατευτισμός επηρεάζουν αρνητικά τους Γερμανούς καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα της GfK.

Ο δείκτης που παρουσιάζει πώς θα κινηθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνει ότι θα υποχωρήσει στις 10,8 μονάδες από 10,9 τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v