Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωαγορές μετά την πτώση της Wall

Νευρικότητα επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες 24 ώρες, αφότου η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπέρασε το «ψυχολογικό» όριο του 3%, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στο «κόκκινο» χθες η Wall. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων η Ασία.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς τα δυνατά εταιρικά κέρδη αντισταθμίζονται από την αυξανόμενη απόδοση του δεκαετούς Treasury.

Νευρικότητα επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες 24 ώρες, αφότου η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπέρασε το «ψυχολογικό» όριο του 3%, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το γεγονός θα προκαλέσει αντιδράσεις στις αγορές παγκοσμίως. Τα Treasurys τον Απρίλιο πωλούνται εν μέσω εκτιμήσεων για αυξανόμενο πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική συντομότερα.

Υπό αυτό το κλίμα, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,5% στις 5.416 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται 0,6% χαμηλότερα, στις 7.382 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 επίσης σε αρνητικό έδαφος κατά 0,8% στις 379 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,27% στις 12.389 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 0,5% στις 23.892 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ με απώλειες 0,7% φτάνει στις 9.816 μονάδες.

Η κίνηση στη Wall και την Ασία

Η πίεση έρχεται και μετά από την χθεσινή πτώση της Wall Street. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,74% ή 425 μονάδων, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,34%  και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,7%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές μετοχές βρέθηκαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε 0,3% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχώρησε 0,35% στις 22.199 μονάδες.

Επιχειρηματικά δεδομένα

Στο εταιρικό μέτωπο, πρόθυμη να προτείνει την προσφορά ύψους 64 δισ. δολαρίων από την ιαπωνική Takeda στους μετόχους της εμφανίζεται η φαρμακοβιομηχανία Shire. Αν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στον χώρο του φαρμάκου φέτος. Η τελευταία εξέλιξη, έρχεται μετά την άρνηση της Shire στις προηγούμενες προτάσεις από την Takeda

Στο πεδίο των εταιρικών κερδών, διψήφια άνοδο στα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ανακοίνωσε ότι είχε η Credit Suisse Group, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 16%, φτάνοντας τα 694 εκατ. ελβετικά φράγκα (709,1 εκατ. δολάρια). Τα έσοδα ήταν 5,64 δισ. φράγκα σε σύγκριση με τα 5,53 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την ίδια ώρα, η Telefonica Deutschland ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση μετά τους φόρους για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε 18% και επιβεβαίωσε το guidance για τη φετινή χρονιά.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών δημοσίευσε ότι η καθαρή ζημία για την περίοδο ήταν 82 εκατ. ευρώ (100,2 εκατ. δολάρια), ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 99 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v