Απώλειες καταγράφονται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς βρίσκονται σε πορεία για τρίτη συνεχόμενη μέρα υποχώρησης, δεχόμενες πλήγμα και από κάποια εταιρικά κέρδη, που δεν εντυπωσίασαν τους επενδυτές.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στα νέα σχόλια σήμερα από τον Τζερόμ Πάουελ, προέδρο της Fed, ο οποίος μπορεί να δώσει νέα στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα στα επιτόκια.
Οι αγορές ακολουθούν επίσης την χθεσινή πτώση της Wall Street και τα στοιχεία που έδειξαν ότι ήταν ο χειρότερος μήνας της τελευταίας 2ετίας για τους Dow Jones και S&P. Το χαμηλό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται και μετά την πτωτική κίνηση στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Παγκοσμίως οι αγορές δίνουν αγώνα από την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής της Fed είπε στο Κογκρέσο ότι το outlook της αμερικανικής οικονομίας έχει ενδυναμωθεί από τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές «διάβασαν» σε αυτά τα σχόλια ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος, αντί για τρεις.
Υπό αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,6%, στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης κατά 1,5%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 επίσης κατά 0,9%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,8% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 1%.
Εταιρικά κέρδη
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη δημοσίευση εταιρικών στοιχείων.
Ο διαφημιστικός όμιλος WPP ανακοίνωσε ότι αναμένει το 2018 οι πωλήσεις να παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ το 2017 οι συγκρίσιμες πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 0,9%, σε σύγκριση με την άνοδο 3,1% έναν χρόνο νωρίτερα.
Τα καθαρά κέρδη το 2017 σε άνοδο 30%, έφτασαν το 1,82 δισ. στερλίνες από 1,40 δισ. το 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,45 δισ. στερλίνες (δημοσκόπηση FactSet).
Η μετοχή της WPP υποχωρεί 10% στην έναρξη της συνεδρίασης σήμερα. Σύμφωνα με τους financial times, η σημερινή πτώση οδηγεί σε μείωση της μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες σε περισσότερο από 30%, μετά από σειρά προειδοποιήσεων κερδών κατά τη διάρκεια του 2017.
H Peugeot ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της το 2017 αυξήθηκαν 12% λόγω ισχυρότερων πωλήσεων φτάνοντας το 1,93 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 1,73 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 21% στα 65,2 δισ. ευρώ. Η μετοχή της σε άνοδο 3%.
Οικονομικά στοιχεία ευρωζώνης
Σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο κινήθηκε ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι μεταποιητικές μονάδες σε όλη την ευρωζώνη εξακολουθούν να απολαμβάνουν την καλύτερη περίοδο ανάπτυξής τους των τελευταίων σχεδόν είκοσι ετών.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες από 59,6 τον Ιανουάριο, ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 59,6 μονάδες από 61,1, ενώ αντιθέτως ο δείκτης τιμών παραγωγής στην μεταποίηση αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, στις 58,4 μονάδες από 58 τον Ιανουάριο.
Η ανεργία στην ευρωζώνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, τον Ιανουάριο, χάρη στη δυνατή οικονομική ανάπτυξη, αν και παραμένουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις 19 χώρες του ενιαίου νομίσματος.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 14,111 εκατ. ανθρώπους τον Ιανουάριο από 14,121 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα. Το ποσοστό ήταν 8,6% και είναι το χαμηλότερο από το Δεκέμβριο του 2008. Πέρυσι τον Ιανουάριο η ανεργία ήταν στο 9,6% με 15,540 εκατ. ανέργους.