Στην Ευρώπη περνά η «σκυτάλη» του παγκόσμιου sell-off, με τους δείκτες να κάνουν «βουτιά» έως 3,5% με το… καλημέρα, στον απόηχο της χθεσινής πτώσης της Wall Street, που παρέσυρε βαθύτερα στο «κόκκινο» και τις ασιατικές αγορές.
Ο δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,8% (η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2016), πτώση 3,4% για τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.086 μονάδες, 3,2% για τον δείκτη CAC του Παρισιού στις 5.123 μονάδες και 3,5% για τον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης στις 12.237 μονάδες.
Χθες ο Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση στην ιστορία του, ενώ οι πιέσεις πέρασαν στην Ασία, όπου ο Nikkei έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 6,71%.
Το γενικό… ξεπούλημα ξεκίνησε την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τους μισθούς στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λόγω των εκτιμήσεων πως τα θετικά στοιχεία θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού και, συνεπώς, σε ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Ωστόσο, οι πιέσεις που προκλήθηκαν από την αύξηση των yields στις αγορές μετοχών ώθησαν και πάλι τους επενδυτές να αναζητήσουν «ασφαλές καταφύγιο» στα ομόλογα, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Από το αρνητικό κλίμα δεν έμειναν ανεπηρέαστα τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να καταγράφει νωρίτερα πτώση περίπου 1%, ενώ ήπιες πιέσεις δέχεται το δολάριο, που υποχωρεί κατά περίπου 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,2392 δολάριο. Σημαντικές απώλειες και για το bitcoin, που υποχωρεί κάτω από τις 6.000 δολάρια.
Εν τω μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης μεγεθών τριμήνου/έτους. Η BNP Paribas ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενόμενου κέρδη για το δ’ τρίμηνο, η BP «πανηγυρίζει» τα καλύτερα κέρδη στην ιστορία της, ενώ η Intesa Sanpaolo, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,8 δισ. ευρώ για το 2017, γνωστοποίησε τον φιλόδοξο στόχο της να μειώσει στο ήμισυ τα «κόκκινα» δάνειά της.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Η Βρετανία ξεκινά σήμερα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Brexit, ενώ στη Γερμανία αναμένονται τα νεότερα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις SPD, CDU και CSU για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού».