Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Το δολάριο πιέζει εμπορεύματα και ενέργεια

Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος σε υψηλό σχεδόν 14 ετών πιέζει τις μετοχές των κλάδων εμπορευμάτων και ενέργειας. Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο βλέπουν οι επενδυτές. Στο επίκεντρο και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Χαμηλότερα τα futures της Wall.

Δεν κράτησε για πολύ η θετική αντίδραση των ευρωαγορών στο ενδεχόμενο αύξησης αμερικανικών επιτοκίων, με τους δείκτες να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος, με πιέσεις κυρίως στους κλάδους των εμπορευμάτων και της ενέργειας, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου σε υψηλό σχεδόν 14 ετών.

Οι μετοχές της Randgold Resources κάνουν «βουτιά» 6,5%, της Fresnillo έως 5,4% και της Rio Tinto 2,4%, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 1% καταγράφουν οι μετοχές των πετρελαϊκών BP και Royal Dutsch Shell, καθώς τα futures του Brent υποχωρούν κατά 1,16%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,23% στις 339 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.755 μονάδες, κατά 0,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.509 μονάδες και κατά 0,16% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.666 μονάδες.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν» σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ εκτιμούν πως οι πολιτικές του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες αυτές οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με το yield του 10ετούς να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο δυο εβδομάδων των τελευταίων 15 ετών, ενώ ο χρυσός κατέγραφε νωρίτερα πτώση περίπου 1% στα 1.203,86 δολάρια η ουγκιά. Το δε δολάριο κινείται σε υψηλό σχεδόν 14 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,062 δολάρια σε χαμηλό έτους.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή παραμένει στραμμένη και στην Ιταλία, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τον ιταλό πρωθυπουργό να έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί εάν οι Ιταλοί πουν «όχι». Ο ιταλικός δείκτης FTMIB καταγράφει απώλειες 1,6% στις 16.285 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό «μέτωπο», η Volkswagen κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων για περικοπή έως 30.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2021 και στροφή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μετά το dieselgate. Η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύεται 1,2% στα 118,95 ευρώ.

Η δε Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από πρώην ανώτατα στελέχη να δώσουν πίσω τα μπόνους που είχαν λάβει, λόγω των ισχνών αποδόσεων της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο (0,7% σε μηνιαία βάση έναντι του 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές).

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν ως 0,2%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v