Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Αύξηση αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο "βλέπουν" οι επενδυτές. Σε υψηλό σχεδόν 14 ετών το δολάριο. Στο επίκεντρο και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «στοιχηματίζουν» σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ εκτιμούν πως οι πολιτικές του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες αυτές οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών επιτοκίων, με το yield του 10ετούς να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο δυο εβδομάδων των τελευταίων 15 ετών, ενώ ο χρυσός κατέγραφε νωρίτερα πτώση περίπου 1% στα 1.203,86 δολάρια η ουγκιά. Το δε δολάριο κινείται σε υψηλό σχεδόν 14 ετών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,061 δολάρια σε χαμηλό έτους.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή παραμένει στραμμένη και στην Ιταλία, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τον ιταλό πρωθυπουργό να έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί εάν οι Ιταλοί πουν «όχι».

Από το επιχειρηματικό «μέτωπο», η Volkswagen φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων για περικοπή έως 30.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2021 και στροφή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μετά το dieselgate. Η δε Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από πρώην ανώτατα στελέχη να δώσουν πίσω τα μπόνους που είχαν λάβει, λόγω των ισχνών αποδόσεων της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Γερμανία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο (0,7% σε μηνιαία βάση έναντι του 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές).

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4% στις 341 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.811 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.551 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.733 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v