Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Η Ιταλία έρχεται στο επίκεντρο, εν όψει του δημοψηφίσματος του Δεκεμβρίου. Αποσαφήνιση των πολιτικών Τραμπ αναμένουν οι επενδυτές. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Ήπιες μεταβολές και σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στις ΗΠΑ, περιμένοντας να αποσαφηνιστούν οι οικονομικές (αλλά και γεωπολιτικές) προθέσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίκεντρο όμως αρχίζει να έρχεται τώρα το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως οι Ιταλοί τάσσονται αρνητικά, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής του αν δεν του «βγει» το «στοίχημα» του δημοψηφίσματος αυτού.

Εν τω μεταξύ, χθες η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές στα τέλη Νοεμβρίου.

Παραμένοντας στον τραπεζικό κλάδο, οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ αναμένεται να επιβάλουν μέχρι το τέλος του έτους πρόστιμο στις HSBC, JPMorgan και Credit Agricole για χειραγώγηση δεικτών που συνδέονται με το ευρώ.

Εξάλλου, η Deutsche Bank, που εξακολουθεί να μην έχει διευθετήσει το θέμα του προστίμου στις ΗΠΑ, φαίνεται πως περιορίζει τις δραστηριότητές της στην Αμερική, μειώνοντας τα risk-weighted assets της και την εξάρτησή της από τον δανεισμό εκεί.

Επίσης, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Audi δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη για την διευθέτηση των σκανδάλων με τις εκπομπές ρύπων τους.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,18% στις 338 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.758 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.508 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.678 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν ως 0,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v