Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλή ψυχολογία, αλλά... μικτά πρόσημα στις αγορές

Θετική παραμένει η ψυχολογία στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς υποχωρούν οι φόβοι ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI καθώς και ο MSCI αναδυόμενων αγορών κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχικώς ανήλθαν σε υψηλό 2,5 μηνών, αλλά σταθεροποιούνται το μεσημέρι λίγο χαμηλότερα, εν αναμονή διορθωτικού ανοίγματος στη Wall Street.

Θετική παραμένει η ψυχολογία στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς υποχωρούν οι φόβοι ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI καθώς και ο MSCI αναδυόμενων αγορών κινούνται σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχικώς ανήλθαν σε υψηλό 2,5 μηνών, αλλά το μεσημέρι υποχωρούν ελαφρώς υπό την πίεση πετρελαϊκών τίτλων και εν αναμονή διορθωτικού ανοίγματος στη Wall Street.

Η ψυχολογία παραμένει πάντως θετική και ”για όποιον δεν πιστεύει ότι παραμονεύει βαθιά ύφεση στη γωνία, η προτιμητέα επιλογή είναι οι μετοχές”, όπως δήλωσε αναλυτής στο Reuters.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται διορθωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street. Θα ανακοινωθεί ο δείκτης αίτησης στεγαστικών δανείων ΜΒΑ, τα οποία εκτιμάται ότι διολίσθησαν 3,8% από την τελευταία μέτρηση.

Οι καθησυχαστικές ενδείξεις για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν σε επίπεδα-ρεκόρ τους δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 στη Νέα Υόρκη χθες, καθώς και αρκετές ασιατικές αγορές.

H επιτροπή ανοιχτών αγορών της Federal Reserve (FOMC) με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασής της δεν έκανε αναφορά σε ενδείξεις ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, προκαλώντας ανακούφιση στους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSE κινείται με απώλειες 0,34% στις 6.589 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,013% στις 7.990 μονάδες και ο CAC υποχωρεί 0,38% στις 5.841 μονάδες.

Πιέσεις ασκεί στον τραπεζικό κλάδο η υποβάθμιση της HBOS (-1,3%) από τη Lehman Brothers.

Ο οίκος φοβάται ότι τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας θα υποστούν πλήγμα εξαιτίας της επιβράδυνσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Η Royal Bank of Scotland ακολουθεί με πτώση 1,1%.

Κέρδη αποκομίζουν οι εταιρίες με μεγάλο εξαγωγικό άνοιγμα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ σε ανοδική πορεία επανέρχεται και ο μεταλλευτικός κλάδος.

Κατά τα λοιπά, η Cadbury Schweppes ενισχύεται 2,4% μετά την απόφαση αποεπένδυσης του αμερικανικού βραχίονα.

Η Safran κερδίζει 4,3% μετά την ανακοίνωση αύξησης στις πωλήσεις 6,4% στο εννεάμηνο.

Η EADS κερδίζει 0,7% μετά την παραγγελία 30 αεροσκαφών Airbus SAS A320 από την Tiger Airways.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v