Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα ευρωαγορών μετά την FOMC

Έπειτα από ένα επιφυλακτικά ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο των ρεκόρ σε Wall και Ασία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν μικτή εικόνα, με πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και κέρδη για το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα.

Έπειτα από ένα επιφυλακτικά ανοδικό άνοιγμα στον απόηχο των ρεκόρ σε Wall και Ασία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με ήπια πτώση, εξαιτίας πιέσεων από τον τραπεζικό κλάδο μετά την υποβάθμιση της HBOS (-1,3%) από τη Lehman Brothers.

Ο οίκος φοβάται ότι τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας θα υποστούν πλήγμα εξαιτίας της επιβράδυνσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Η Royal Bank of Scotland ακολουθεί με πτώση 1,1%.

Νωρίτερα, οι καθησυχαστικές ενδείξεις για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν σε επίπεδα-ρεκόρ τους δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 στη Νέα Υόρκη, καθώς και αρκετές ασιατικές αγορές.

H επιτροπή ανοιχτών αγορών της Federal Reserve (FOMC) με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασής της δεν έκανε αναφορά σε ενδείξεις ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, προκαλώντας ανακούφιση στους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται με πτώση 0,25% στις 6.595 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,07% στις 7.985 μονάδες και ο CAC υποχωρεί 0,18% στις 5.852 μονάδες.

Στον αντίποδα των τραπεζών, κέρδη αποκομίζουν οι εταιρίες με μεγάλο εξαγωγικό άνοιγμα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ σε ανοδική πορεία επανέρχονται και οι κλάδοι ενέργειας και εμπορευμάτων, μετά την άνοδο των τιμών χαλκού και πετρελαίου.

Κατά τα λοιπά, η Cadbury Schweppes ενισχύεται 2,4% μετά την απόφαση αποεπένδυσης του αμερικανικού βραχίονα.

Η Safran κερδίζει 4,3% μετά την ανακοίνωση αύξησης στις πωλήσεις 6,4% στο εννεάμηνο.

Η EADS κερδίζει 0,7% μετά την παραγγελία 30 αεροσκαφών Airbus SAS A320 από την Tiger Airways.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v