Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Οι πιέσεις που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η πορεία της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων, κρατούν σε περιορισμένο επίπεδο τις κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Θετικά στοιχεία από τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά λόγω της αστάθεια που προκαλεί στις ασιατικές αγορές η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, αλλά και τα νέα χαμηλά που καταγράφουν οι τιμές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός και το πετρέλαιο.

Η Κίνα αύξησε και πάλι σήμερα τη μέση ισοτιμία του γουάν, ενώ προχώρησε και σε επιθετικές αγορές, προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις μετοχές των εμπορευμάτων, μετά την υποχώρηση της τιμής του χαλκού στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που από την αρχή του έτους έχουν καταγράψει πτώση περίπου 20%.

Πάντως, οι θετικές ενημερώσεις από κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου του λιανεμπορίου προσφέρουν στήριξη στα χρηματιστήρια. Η μετοχή της Morrisson κάνει ράλι 12% μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοίνωσε για τις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των χριστουγέννων, η Debenhams κατά 15% και η Tesco κατά 5%/

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,07% στις 340 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κινείται κατά 0,16% υψηλότερα  στις 5.881 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιου κατά 0,19% στις 4.0321 μονάδες,και κατά 0,53% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.877 μονάδες. 

Χαμηλότερα κατά 0,26% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.865 μονάδες, ενώ κατά 0,32% ενισχύεται ο πορτογαλικός PSI στις 5.062 μονάδες και κατά 0,22% ο ιταλικός FTMIB στις 19.799 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v